Een ‘Aha-erlebnis’ kan men haar niet meer noemen. Toch is voor het grootste deel van de bevolking de naam Tanita Tikaram inmiddels al zo’n 25 jaar weggestopt in het muzikale achterhoofd. Zonde, want ondanks dat de Engelse zangeres min of meer in de categorie ‘onedayfly’ gestopt kan worden (niet helemaal terecht met 2 top 40-hitjes), heeft Tanita Tikaram veel meer in haar mars. Dat bewees ze afgelopen zaterdagavond in Muziekgebouw Eindhoven, waar haar eerste Nederlandse optreden in een reeks van drie plaats vond.

Tikaram vol melancholie

Met een stem die nog steeds klinkt als de ‘vrouwelijke versie’ van Ivo Opstelten, pakte Tikaram groots uit voor de kleine zaal van het doorgaans erg goed klinkende Muziekgebouw. Met een zes man/vrouw sterke band trapte de ietwat schuchtere – en soms zelfs stuntelige – Britse een avond vol melancholie af. Een concert dat min of meer nog in het teken stond van de promotie van haar laatste album ‘Closer to the people‘ (2016). Opener ‘My Love Tonight’ (van ‘Lovers In The City‘) was voor haar, en het publiek, een onhandig begin. Muzikaal sterk, maar de mix was helaas nog ver te zoeken. Tanita, maar ook het publiek, voelde zich er wellicht nog wat ongemakkelijk bij.

Kleine zalen

Gelukkig veranderde dat snel en herpakte Tanita Tikaram zich snel. Ze pakte haar gitaar en bracht het publiek in vervoering met haar ingetogen versie van ‘The world outside your window’. Ingetogen zou het blijven, en de kleine zaal bleek steeds meer en meer de perfecte plek. Het was geen concert voor een poppodium, geen optreden voor een grote zaal; Tanita Tikaram is op haar best in kleine zalen.”Een kamer”, zoals ze het zelf zo goed benoemde. De intieme, kleine liedjes van Tikaram werden daardoor wellicht nog gevoeliger gebracht door de zangeres en haar uitermate goede begeleidingsband. Voor een artieste die haar laatste hitsuccessen toch al zeker 2 decennia achter zich heeft moeten laten, is het opmerkelijk te noemen dat ze een band met zulke afzonderlijk goede muzikanten heeft weten te behouden.

Afwisselend

Niet alleen de muzikanten in haar band, die overigens niet te beroerd waren met regelmaat van instrumentarium te wisselen, ook Tikaram zelf was zaterdagavond in goede doene. Terwijl op de achtergrond saxofoon voor dwarsfluit werd gewisseld, mini-basgitaar voor contrabas, of gitaar voor vleugel, nam Tikaram zelf ook met regelmaat plaats achter de Steinway van het Muziekgebouw. Tikaram wisselde haar ingetogen kleine liedjes rustigaan ook in voor wat meer poppy folk, om gaandeweg het optreden over te gaan naar jazz, blues met overal een vleugje Rock ‘n’ Roll in verweven.

Tanita Tikaram – Twist in My Sobriety

Naast tijdens een krap derde van het concert nummers te brengen van haar laatste album ‘Closer to the people’, waarvan het gaande ‘Glass Love Train’ en het jazzy ‘Night Is A Bird’ de meest positieve verrassingen zijn, greep Tikaram veelvuldig terug naar haar debuutalbum ‘Ancient Heart‘, waarvan ‘Cathedral Song’, ‘Good Tradition’, ‘Valentine Heart’, ‘World Outside Your Window’, en wederom een vernieuwende versie van ‘Twist in My Sobriety’ de handen van het toch al meegaande publiek nog harder op elkaar lieten neerkomen.

Muziekconnaisseurs

Tanita Tikaram zette in Eindhoven uiteindelijk een sterk concert neer. Het is wel overduidelijk dat hoe langer ze speelt en zingt, hoe beter ze in haar set komt te zitten. Aan interactie met het publiek dan ook geen gebrek naarmate het concert vorderde. Een geintje tussendoor, een anekdote over haar (gelikte) schoenen, en een verhaaltje hier en daar, maakten van de avond een avond om niet snel te vergeten. Met een praatje na de show in de foyer en bijna net zo veel tijd voor handtekeningen en foto’s als het concert duurde. Tikaram liet een aangenaam visitekaartje achter voor een zaal vol muziekconnaisseurs.

Tanita Tikaram speelt de komende dagen nog in Het Zonnehuis in Amsterdam (9 oktober) en in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen (11 oktober).