THE RED DEVILS op Ribs & Blues !!!!!!

25 jaar na het uitkomen van het legendarische album King King live in Raalte………

Het programma van Ribs & Blues zal op eerste Pinksterdag, zondag 4 juni, worden afgesloten met een uniek optreden van de Amerikaanse bluesrockers The Red Devils. Zoals eerder aangekondigd is Walter Trout de afsluiter op de maandag. In totaal komen 21 acts naar het gratis toegankelijke festival op beide Pinksterdagen.

Volgende week maakt de organisatie de resterende namen bekend

Exact 25 jaar na het uitkomen van het legendarische blues album King King gaan de ‘original members‘ van The Red Devils weer toeren .

Gitarist Paul ‘The Kid’ Size, bassist Jonny Ray Bartel en drummer Bill Bateman staan op 1e Pinksterdag in Raalte op de planken met gitarist Mike Flanigin (o.a.Billy Gibbons band).

Op mondharmonica en zang zal Big Pete de rol van wijlen Lester Butler op zich nemen.

Red Devils frontman Lester Butler stierf in 1998 op 38 jarige leeftijd. Hij was een van de meest invloedrijke mondharmonicaspelers van de laatste decennia. Zijn rauwe en furieuze stijl van spelen met The Red Devils heeft grote invloed gehad op talloze bluesrock bands in de hele wereld. Zijn prominente plaats wordt waardig ingenomen door onze landgenoot Pieter van der Pluym alias Big Pete !

Het bejubelde bluesalbum King King van The Red Devils was in 1992 een sensatie en maakte de band in een klap wereldberoemd met krakende blues die zelfs vijfentwintig jaar na dato nog bloedt, scheurt, jankt en schroeit !

De ongepolijste opnames van maandagavond sessies ,in de gelijknamige club in Los Angeles, maakten diepe indruk. Mick Jagger was een groot fan en dook meteen met de band de studio in en ook Johnny Cash liet zich door The Red Devils begeleiden.

The Red Devils speelden in 1993 nog op Pinkpop  en deden in juni 1993 hun laatste optreden in de King King club. In 1994 werd de groep officieus ontbonden.

De geschiedenis van King King 

The Red Devils – toen nog genaamd the Blue Shadows – speelden op maandagavonden in een club in Los Angeles: King King. De line up in die tijd was Lester Butler, gitarist Paul Size, drummer Bill Bateman, gitarist Dave Lee Bartel en bassist Jonny Ray Bartel. Onder degenen die af en toe meejamden bevonden zich Brian May, Motorhead, de Red Hot Chili Peppers en Bruce Willis.

Begin 1991 kwam de band onder de aandacht van producent Rick Rubin van Def American Recordings. Rubin besloot dat hun debuutplaat een live-album zou zijn: ”a one-take, no-overdubs release, titled simply King King.”  Het album werd opgenomen in de club gedurende hun reguliere maandagavondoptredens in 1991 en bevatte songs van Willie Dixon, Little Walter, Sonny Boy Williamson II naast eigen materiaal. King King verscheen in juli 1992 en werd lovend ontvangen als een van de meest opwindende live-albums van dat jaar.

The Red Devils 2017:

Big Pete: vocal & harmonica 

Paul Size : lead guitar

Mike Flanigin: rhythm guitar 

Jonny Ray Bartel: bass

Bill Bateman: drums

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen