De organisatie van Culemborg Blues heeft ook de laatste namen bekend gemaakt voor de twee hoofdpodia. Op zaterdag 26 augustus spelen op de FiveStars Stage: Kids In The Blues, Scrappy Tapes (BE), Ramblin’Dog, Sugar Queen & The Straight Blues Band (USABE), Jan Gerfast Band (SWE), T-99, Brothers Laporte & Guests, Detonics, The Grand East, Robert Jon & The Wreck (USA), Guy Verlinde & The Houserockers (BE), Thorbjorn Risager & The Black Tornado (DK), Laurence Jones (UK).

Het is inmiddels een traditie dat Culemborg Blues wordt geopend door een dino uit de Nederlands Blues scene. Dit jaar is dat niet zo, maar eigenlijk ook wel: Brothers LaPorte & Guests. Kern van de band zijn Guus en Johnny LaPorte, die al 40 jaar spelen in Barrelhouse. Die kwamen begin 2016 in het Cuby Museum in Grolloo toevallig Erwin Java (al 25 jaar de rechterhand van Harry Muskee) tegen. Het idee van een jamsessie kwam op, omdat ze nog nooit samen op het podium gestaan hadden. Dat unieke optreden is inmiddels geweest, maar het komt een vervolg… op Culemborg Blues 2017.

Dat de laatste jaren de blues het goed doet in Denemarken bewijst ook deze band: Thorbjørn Risager & The Black Tornado. In een juryrapport omschreven als een combinatie van Robbert Cray, Walter Trout en Joe Bonamassa. Met zijn unieke collectie blazers laat hij hier niet alleen Rhytm’n’Blues, maar ook funk en jazz en met emoties doordrenkte soul horen: een duizendpoot met een Gibson-gitaar. Na zijn conservatorium opleiding in Kopenhagen richtte Thorbjørn Risager in 2004 zijn begeleidingsband op. Sindsdien is er gestaag aan de weg getimmerd en werd er gespeeld. Veel gespeeld. Onder andere op het North Sea Jazz festival, Moulin Blues, Bospop en het Crossroads festival. Van dit optreden zijn door Rockpalast opnames gemaakt en inmiddels uitgezonden op de Duitse tv.

De muzikale reis van Robert Jon & The Wreck (USA) begint in februari 2011 als ze hun eerste cd, “Fire started”, uitbrengen, een bluesrock plaat met country en classic rock invloeden. Tijdens de Orange County Awards winnen ze de “Best Live Band” award en worden ze genomineerd in de categorieën : “Best Rock” en “Best Blues”. Mede door een optreden op het SXSW festival komen ze ook in Europa in beeld. Veel optredens volgen en ze leven naar het motto dat ze ook op de website hebben staan: Music, Miles Whiskey. In 2016 komt het 4 e album; “Good Life Pie” uit, opnieuw geproduceerd door Warren Huart ( Aerosmith). Ze laten opnieuw zien hoe breed Southern rock is.

Sommige nummers doen denken aan The Allman Brothers, sommige aan Rival Sons. Via een ballad naar de countryrock, maar alles in een bluesy jasje. Laat je verrassen door deze bijzondere band die niet zo vaak in Nederland te zien is.

Culemborg Blues vindt plaats op zaterdag 26 augustus in het centrum van Culemborg. Vanaf 12.00 uur is de bluesmarkt open en vanaf 14.00 uur begint het muzikale programma op het hoofdpodium. Dit podium staat op de Markt aan de voet van het oude stadhuis. De Five Stars stage staat op de Varkensmarkt en er zijn podiums in de Tollenstraat en in enkele cafe’s.