Tips voor de liefhebbers!

Wie moet je zeker zien op Ribs & Blues.
Ervaringsdeskundigen aan het woord.

Hierbij de adviezen van programmeur Frank Satink van onder meer Ribs en Blues en Dauwpop, van Bluestown-radiopresentator en organisator van bluesconcerten Harry Radstake en van Stanley Dijkhuis, organisator van de serie concerten onder de naam  ‘The Celebration of Music Club’ komend seizoen.

Oud-Heinoër Frank Satink is tevreden over de door hem verzorgde line-up van dit jaar; “Ik denk dat we met deze editie weer een hele mooie brede rootsprogrammering hebben staan. Dus naast blues acts ook weer bluegrass, soul, americana en zelfs authentieke country. Een van de beide dagen sluiten we altijd af met een icoon uit de muziekwereld zoals wijlen Solomon Burke en  Alvin Lee van Ten Years After. Vorig jaar was dat zelfs Jools Holland met Mel C. Nu is het tijd voor Eric Burdon & the Animals.”

De mannen van ‘House of the Rising Sun’ (en veel meer klassiekers) hoeven verder geen introductie of aanprijzing. Satink heeft daarom drie anders tips met minder bekende acts die de bezoekers volgens hem echt moeten zien.

“Met stip op de eerste plek, een van de beste act die ik de afgelopen drie jaar heb ontdekt; Daniel Romano. Ik heb een groot zwak voor authentieke country van mensen zoals Merle Haggard, Hank Williams en Gram Parsons. Romano maakte al een paar platen maar met ‘Come Cry With Me’ uit 2013 raakte hij menig ruwe bolster en country-girl recht in het hart. Gegarandeerd line dancing-vrij, maar prachtig stemmige country songs met bij vlagen grappige teksten.”

“Mijn tweede tip is Dan Owen, een superjong bluestalent.  Die kreeg ik via via getipt. Hij speelt solo akoestisch, maar met een kracht en overgave waarmee de hele tent gevuld wordt.”

“Als derde tip ik Blues Pills, rauwer dan dit krijg je het dit weekend niet. Denk aan de reïncarnatie van Janis Joplin met een loeistrakke band. En ook nog aardig om naar te kijken.”

Raaltenaar Harry Radstake presenteert op een groot aantal lokale omroepen het programma Bluestown. Dat doet hij met groot enthousiasme, al zegt hij er wel bij dat je eigenlijk niet over muziek moet praten maar die juist moet horen en beleven.

“Ik tip als eerste The Brew, dit Engelse bluesrock power trio moet je meemaken! Vader en zoon Smith en Jason Barwick spelen alsof het de laatste dag van hun leven is. Echte bluesrock zoals het hoort. Zelfs Walter Trout is een grote fan van deze band die enkele jaren geleden al op Ribs en Blues indruk maakte.”

“Als tweede tip ik Joanne Shaw Taylor. Ook al echte Engelse bluesrock met een vleugje Joe Bonamassa. Ze speelt snel, enthousiast en heeft een goed contact met het publiek. Eigenlijk jammer dat ze niet op de Mainstage staat, maar zeker gaan zien in de Deltatent, deze schone dame!”

Als derde komt Radstake toch uit bij Eric Burdon en de Animals; “Voor mij de eerste keer dat ik deze Engelse grootheid ga zien. Een must voor iedere muziekliefhebber van mijn leeftijd, deze icoon. Op de leeftijd van 74 jaar nog op Ribs & Blues, top!”

Persoonlijke favoriet van de radiopresentator is Mud Morganfield. “Dit is de oudste zoon van blueslegende Muddy Waters. Hij heeft al een aantal mooie albums afgeleverd die regelmatig te horen waren bij Bluestown Radio. Nu heb ik de mogelijkheid om hem te zien en misschien wel te spreken.. Dit is de echte blues op Ribs & Blues!“

Stanley Dijkhuis uit Raalte , groot liefhebber van fusionmuziek (bekend van onder meer Toto) wil zichzelf geen echte blueskenner noemen. Toch heeft de mede-organisator van ‘The Celebration of Music Club’ in het HOFtheater hij een paar interessante bands op het programma van Ribs en Blues gezien. “Als eerste de Leif de Leeuw Band. Leif is een uitstekende gitarist met origineel spel en hij heeft een uitstekende zangeres erbij. Dit is gewoon een lekkere band om naar te luisteren, mijn favoriet voor deze beide pinksterdagen.”

“En dan is er Popa Chubby. Buiten het podium is Popa net zo ruig als op het podium. Gewoon dikke vette bluesrock die over de zaal wordt uitgestort, daar wil ik bij zijn.”

bron: Weekblad voor Salland

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen