Tomas over BOT: ‘muziek waarvoor je je in het zweet werkt’

Waarom je naar het optreden van muziektheatergroep BOT in Luxor Live moet? “Omdat wij muziek maken op een manier die je nog nooit hebt gezien.” We zijn in gesprek met Arnhemmer Tomas Postema, een van de leden van de groep. Over muziek waar je je voor in het zweet moet werken. Over de strijd tussen muziek en theater binnen BOT, muziekmachines, vriendschap op tournee en veel meer.

Het is onbegonnen werk. Uitleggen wat de Arnhemse muziektheatergroep BOT doet. En toch willen wij het weten, dus doet Tomas een poging. “We maken onze eigen muziek op een theatrale manier. Daarbij gebruiken we ruwe machines en niet gangbare instrumenten. Het is een beleving.” De groep bestaat naast Tomas Postema, uit Job van Gorkum, Doan Hendriks en Geert Jonkers. Doan en Geert ontwerpen en maken de muziekmachines, de mechanische geluidsapparaten. “Kijk dit is Franz.” Geert laat een machine zien die net uit een grote zeecontainers is getild. De mannen van BOT zijn druk bezig met het uitzoeken van materiaal voor de presentatie van hun debuutalbum.

“De meeste machines hebben een eigen naam. Dit is de Singer.” Geert demonstreert een apparaat waar een hoog geluid uitkomt, alsof er een jonge vogel heel veel honger heeft. “Als je dit tijdens het optreden hoort, dan maakt dat je aan het huilen.” Tomas: “Op een positieve manier hoor, van ontroering.” Geert gaat na de demonstratie verder met sjouwen. “Het is nog een hele klus om op een rij te krijgen wat we nodig hebben.”

Het grote verschil met hun gebruikelijke optredens is dat het nu echt draait om de muziek en niet zozeer om het theater. Tomas: “Het is vaak een strijd tussen de muziek en het theater. Wij zijn geen typische acteurs en geen typische muzikanten. We blijven niet achter ons instrument zitten, maar we spelen ook geen rol. Bij ons komt dat samen. We hoorden al jaren de vraag wanneer we onze muziek zouden gaan opnemen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want hoe zet je muziektheater op een plaat? Onze mechanische manier van muziek maken. Waarbij het geheel ook nog eens echt BOT moest ademen.”

De PLAAT

Daar moest wel even wat tijd en denkwerk aan vooraf gaan. Toch is het de mannen na een paar maanden van noeste arbeid gelukt en het resultaat is, hoe toepasselijk, PLAAT. Vrijdag 21 september wordt het debuutalbum in hometown Arnhem gepresenteerd. “Hoewel ik niet uit Arnhem kom, woon ik hier alweer heel wat jaren. Job komt uit Arnhem. De keuze voor Arnhem als basis van BOT voelt prima.” Tomas speelt binnen de groep op alles wat zwarte en witte toetsen heeft. “Eigenlijk wat nog het meest op normale instrumenten lijkt. Job schrijft liedjes en zingt het meeste van ons vieren. Geert bouwt samen met Doan de machines. Met de plaat gaan we wat dieper op onze muziek in. Het publiek kan nu echt eens gaan luisteren naar de muziek en de teksten.”

Eerste keer op poppodium

Of het nog meer platen in de toekomst oplevert weet Tomas niet. “We gaan ook lekker door met ons muziektheater. Zelf zou ik ook nog wel meer tijd willen nemen voor het lesgeven. En componeren voor andere producties doe ik ook graag.” Hij is nu vooral druk bezig met de voorbereidingen van de presentatie van PLAAT. Tomas: “Nog lastiger dan het maken van de opnames is misschien nog wel het live spelen ervan. Normaal gesproken spelen we onze voorstellingen op festivals of in lege fabrieken. Nog niet eerder hebben we een optreden in de setting van een concert gegeven.”

Dat maakt het optreden speciaal. “Dat is zeker spannend. Maar net als met onze muziektheatervoorstellingen ga je iets zien wat je nog nooit eerder hebt gezien.”

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen