Uit de oude doos: toen Luxor van bioscoop naar poptempel ging
Ken jij de geschiedenis van Luxor? Als echte Arnhemmer roep je natuurlijk volmondig ja. Wij vinden het in ieder geval leuk om in de oude doos te duiken en wat verhalen en herinneringen op te halen. Kijk en lees je mee?
In den beginne
In 1913 besluit Frans van Laeken dat Arnhem een Cinema Theatre moet krijgen. Geen ordinaire bioscoop, maar een plek voor film, theater, dans en muziek. Hij roept Arnhemmers op om aandelen hierin te nemen. Crowdfunding dus. Zijn oproep vindt gehoor en op 26 mei 1915 wordt het Luxor-Théâtre geopend aan wat toen nog het Nieuwe Plein heette.

Willem Diehl tekent voor het ontwerp van Luxor. Meer over hem lees je hier. Luxor is in die begintijd de duurste bioscoop van Arnhem. Als je wat goedkoper naar de film wilde, ging je naar het Rembandt theater of naar de bioscoop in Klarendal.

Kosten noch moeite worden gespaard om van Luxor een indrukwekkend theater te maken. Alles in en om het pand is rijk versierd. Als Abraham Tuschinski in 1921 besluit om in Amsterdam ook een filmpaleis te bouwen, neemt hij het Arnhemse Luxor als voorbeeld.
Als de eerste Arnhemmers in de zaal zitten, vergapen zij zich aan de voor die tijd unieke technische hoogstandjes. Zo zijn er dimbare lampen. Voor ons tegenwoordig heel normaal, toen was het hot news.
Luxor de poptempel
Helaas gaan er in de jaren zeventig steeds minder mensen naar de film en het Luxortheater raakt in verval. In 1984 wordt het gebouw verkocht. De nieuwe uitbater, Jan Damen kiest voor een ingrijpende verbouwing. Luxor de bioscoop moet een cultureel uitgaanscentrum worden.
In de jaren 80 worden er legendarische popconcerten gegeven door bands als Van Halen, Mothers Finest en vele anderen. Ook in de jaren 90 is Luxor een ongekend populaire plek om uit te gaan en te dansen. De Ten to Ten-parties zijn legendarisch; van 22.00 uur s’ avonds tot 10.00 uur de volgende ochtend wordt uitbundig gefeest in Luxor.
Helaas trekt dit ook minder leuke zaken aan, er zijn incidenten met drugs en geweld. Een schietpartij in 1997 is de druppel. De nachtvergunning wordt ingetrokken door de gemeente. En weer raakt Luxor in verval. Vanaf 1999 staat het pand leeg.

De gemeente Arnhem koopt het pand in 2001 en wil nieuw leven blazen in Luxor als poppodium. Een flinke renovatie gaat vooraf aan de heropening op 5 september 2008. Luxor Live is een feit. De eerste tijd is het lastig om uit de rode cijfers te komen, maar vanaf 2012 gaat het weer goed met Luxor Live.

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen