Vincent MacDonald geeft stoepoptredens: ‘Ik kan geen dag zonder muziek’

De Arnhemse muzikant Vincent MacDonald heeft net als veel andere artiesten sinds de coronacrisis minder optredens. Stilzitten doet hij niet, hij gebruikt deze bijzondere tijd om nieuwe muziek te schrijven en om nieuwe samenwerkingen op te zetten. Zo sluit hij zich aan bij muziek voor goed en geeft stoepserenades.

Het eerste optreden viel goed in de smaak. ‘Muziek voor goed’ werkt als volgt, je vraagt een lied aan en doneert een bedrag voor de stoepserenade aan de artiest en een goed doel naar keuze. Hedy startte dit initiatief in Deventer en vroeg Vincent om dit ook in Arnhem te doen.

Muziek voor het goede doel

Zijn eerste stoepserenade gaf hij gratis weg. Vincent: “Dat leek me leuk om dit een beetje bekend te maken in Arnhem. Het was ontzettend tof om te doen. Natuurlijk hoop ik vaker te mogen spelen, en zo ook geld in te zamelen voor allerlei mooie en goede doelen. Spelend, want dat is wat ik het liefste doe. Muziek maken.”Foto: Vincent Mac Donald


Foto: Vincent Mac Donald
Spelen in bandjes

Dat is niet altijd zo geweest. “Ik ben wel opgegroeid met muziek om me heen, maar zelf leren spelen deed ik pas tijdens mijn studie in Wageningen. De studie vond ik minder boeiend, het studentenleven en optreden des te meer.”

Er volgden een aantal jaren met heel veel spelen in coverbandjes. Totdat hij bij een vriend in Houston op bezoek was. “Hij nam mij mee naar Austin. Daar heb je 24/7 live muziek, die stad is muziek. Ik vond dat enorm inspirerend en ontdekte dat ik zelf muziek wilde schrijven en maken.” Vincent had een fulltime baan in de jeugdbescherming. “Hartstikke mooi werk hoor, maar ook wel tijdrovend en stressvol. Ik wilde meer ruimte om muziek te maken.”

Hij volgde een opleiding muziek componeren en songwriting. Zijn liefde voor muziek en ervaring als jongerencoach combineert hij nu. “Ik kan ingezet worden als jongerencoach en ik geef verschillende workshops.” Daarnaast is hij bezig met het maken van zijn eigen muziek. Gaat er wel eens een dag voorbij zonder muziek? “Nee, dat denk ik niet. Natuurlijk heb ik ook wel eens een dag met wat minder inspiratie om muziek te schrijven. Maar ik pak altijd wel even de gitaar.”

Kind van de jaren tachtig

Al van jongs af aan houdt Vincent van muziek. Op de vraag welke stroming hem het meest heeft beïnvloed antwoordt hij lachend: “Te veel om op te noemen. Ik ben wel een kind van de jaren tachtig, dus Michael Jackson, Prince, Madonna vond ik prachtig. Maar ook bands als U2 en later Pearl Jam, Nirvana. Ik kan het betere gitaarwerk ook goed waarderen. Een grote inspiratiebron is ook Ben Harper.”

Het spelen van covers doet hij nog steeds wel, maar liever maakt hij zijn eigen liedjes. “Ik vind het daarbij leuk om samen te werken met anderen, zo heb ik sinds kort een jongen leren kennen die waanzinnig goed is in teksten schrijven. Het is mooi om met gelijkgestemden samen te kunnen spelen en dingen te creëren.”

The Mansion

Sinds kort doet hij dat in de splinternieuwe studio’s, Little Heaven Studio, in het pand van voormalig The Mansion aan het Roermondsplein. Vincent laat trots de ruimtes zien waar een goede vriend van hem, Kees Luijt, de droom van elke muzikant waarmaakt. “Deze muziekstudio’s zijn geweldig, hier in de grote ruimte kunnen bandjes straks muziek opnemen. Boven zijn kleine studio’s die te huur zijn. We willen hier samen een productiehuis opzetten.”

Een betere plek kun je bijna niet bedenken voor een muzikale broedplaats. Het historische pand heeft een rijke muzikale geschiedenis als The Mansion en Max Brothers. Dat blijkt wel als na afloop van dit interview, tijdens het maken van foto’s, een voorbijganger in het Engels vraagt of hij even mag binnenkijken. Het blijkt John Hayes, zanger en gitarist van de band Mother’s Finest te zijn. “Sure, come on in!” Vincent loopt voor hem uit, druk pratend het pand binnen. Wie weet is dit het begin van nog een mooie muzikale samenwerking.

 

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen