Workshop kraaien en duiven plukken op Hoogte80 festival

Het is mei en dat betekent dat het bijna tijd is voor het Hoogte80 festival. Vanaf 25 mei kun je 4 dagen lang terecht op hoogte 80 voor muziek, theater, literatuur en bijzonder eten en drinken. Met name dat laatste onderdeel heeft dit jaar bijzonder veel in de belangstelling gestaan door een geplande kookworkshop. De organisatie Keuken van het Ongewenste Dier verzorgt een workshop voor kinderen waarin zij leren duiven en kraaien te plukken en bereiden. 

Een aantal mensen is fel tegen het doorgaan van de workshop. Sommigen vinden het onderwerp ongeschikt voor kinderen, anderen vinden het dierenmishandeling. Er wordt zelfs hier en daar gesproken over actie voeren op het festival. Maar wat houdt die workshop nou precies in, en wat doet Keuken van het Ongewenste Dier zoal meer?

Keuken van het ongewenste dier

De naam zegt het al, bij de Keuken van het Ongewenste Dier (KvhOD) worden producten bereid van dieren die niet gewenst zijn en doorgaans niet op je bord verschijnen. Denk hierbij aan de mylittlepony-burger, gemaakt van paardenvlees. Of de schipholganzen-kroket. Rob Hagenouw legt uit dat KvhOD is ontstaan uit de verwondering die hij en zijn team hadden als het gaat om de ganzenjacht. “Jaarlijks worden wel 40.000 ganzen geschoten omdat ze gezien worden als een overlast, een plaag. Bijvoorbeeld voor de luchtvaart. Die dieren worden als vuil weggegooid. Dat verbaasde ons enorm.” Hagenouw wil door middel van KvhOD onder de aandacht brengen dat er zoveel dieren door ons vernietigd worden of als last worden gezien, alleen omdat ze niet beschermd zijn of gegeten worden. “Waarom zijn sommige dieren meer waard dan anderen?”, vraagt Hagenouw zich af.  Al snel merkte hij dat het niet alleen gaat om ganzen maar ook bijvoorbeeld ratten en stadsduiven.

keuken van het ongewenste dier my little pony burger

Dieren die al geschoten zijn

Wat belangrijk is om te weten is dat Keuken van het Ongewenste Dier geen dieren afschiet voor de workshops en producten die zij bereiden. Dat geldt ook voor de kraaien die gebruikt worden. “Ook ik zie niet graag dat dieren zomaar worden afgeschoten. We gebruiken de dieren die al geschoten zijn om een statement te maken en om mensen bewust te maken van de dieren die om ons heen leven. Wij geven dieren verschillende functies in onze maatschappij.” Hagenouw benadrukt bijvoorbeeld hoe de duiven sneller kunnen reizen dan wij voor mogelijk houden en ooit gebruikt werden om boodschappen te sturen. Diezelfde beesten zien we nu als de ratten van de stad, omdat we vinden dat ze in de weg zitten.

Bewustwording

Bij de workshop staat dan ook niet per se het plukken en bereiden van kraaien en duiven centraal, maar het bewust worden van waar deze dieren vandaan komen en hoe wij als samenleving ermee omgaan. Keuken van het Ongewenste Dier wil laten zien waar vlees vandaan komt, maar wil ook vertellen over het dier zelf en benadrukken dat het ene dier niet beter is dan het ander. “Vogels stammen natuurlijk af van de dinosaurus. Dat kun je echt nog zien als je naar het skelet kijkt, wat heel bijzonder en leerzaam is om te weten”, vertelt Hagenouw.

keuken van het ongwewenste dier
Toch is er nog protest tegen de workshop, bijvoorbeeld vanuit de hoek van Partij voor de Dieren. Gemeenteraadslid Leo de Groot heeft geprobeerd de workshop te laten verbieden maar is hierin niet geslaagd. Het gaat dus gewoon door en je kunt KvhOD vanaf donderdag 25 mei zien op de Hoogte80 festival. Wil je meer lezen over de rest van de activiteiten op het festival? Klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

U kunt meer van het nieuws op de bron lezen