Dan Auerbachs tweede soloplaat ‘Waiting On A Song’ kwam min of meer toevallig tot stand tijdens spontane studiosessies met bevriende muzikanten. De zanger en gitarist van The Black Keys was niet van plan om een heel album op te nemen maar doet niets liever dan dagelijks muziek maken in zijn studio. Aan optreden beleeft hij veel minder plezier: “Ik voel niet de behoefte om een performer te zijn. Daar krijg ik niet echt een kick van.”

De 38-jarige Dan Auerbach uit Akron, Ohio vormt al twintig jaar The Black Keys met drummer Patrick Carney. De rauwe bluesrock van het duo bereikt een steeds groter publiek en leverde al vijf Grammy Awards op. Na het achtste album ‘Turn Blue’ uit 2014 doet de band het rustiger aan. Auerbach bracht in 2015 het album ‘Yours, Dreamily’ met The Arcs uit en nu zijn tweede soloplaat ‘Waiting On A Song’.

Geen plan

Hij nam de plaat op in Nashville samen met veteranen als John Prine, Duane Eddy en Jerry Douglas. “Ik ging een zomer lang wekelijks met verschillende mensen de studio in”, vertelt Auerbach. “Ik schreef eigenlijk nooit eerder samen met anderen songs, dus dit was heel interessant. Er was geen plan, ik probeerde niet na te denken en vooral te genieten van het muziek maken. In de studio werken is voor mij het mooiste wat er bestaat, ik doe niets liever.”

Geen creatief proces

Auerbach weet nog niet of hij gaat toeren met zijn nieuwe album. Hij staat er in ieder geval niet om te springen. “Live spelen is geen creatief proces, je herhaalt constant iets wat je ooit gemaakt hebt. Dat maakt het voor mij minder leuk dan nieuwe dingen creëren in de studio. Als een song geschreven en opgenomen is, is het voor mij eigenlijk een afgerond project. Ik moest vanmorgen ‘Shine On Me’ voor de radio spelen. Die had ik letterlijk niet meer gespeeld sinds ik het vorig jaar opnam. Ik heb het echt moeten oefenen voor die tijd. We schreven het op een dinsdag en namen het donderdag op. Sindsdien heb ik die song nauwelijks nog gehoord.”

Frisse benadering

The Black Keys liggen momenteel nog stil, maar Auerbach kijkt er naar uit om weer met Patrick Carney aan de slag te gaan. “Wat ik momenteel zo leuk aan studiowerk vind, is dat elke dag anders is en ik met veel verschillende mensen speel. Ik denk dat dat voor een frisse benadering zorgt, als The Black Keys weer samenkomen.”

© FaceCulture